Puikoilla väsättyä

VILLASUKAT

Atari Space Invaders sukat 

Avovävyn lempi peleihin on kuulunut Atarin konsolipeli Space Invaders. Hän suunnitteli pelin inspiroimana kuvioinnin excell taulukkoon pelisukkiinsa.  
 Jalkapohjassa teksti ATARI peilikuvana. 

Commator 64 sukat (2019)

Erilaiset vanhojen tieokonepelien hahmot inspiroivat nyt nuoria sukkamalleina. Ja toki äiskä kutoo, kunhan vaan nuoret valitsevat ensiksi haluamansa pelihahmot sukkiin malliksi.
Commator 64 oli esikoisemme ensimmäinen kotitietokone. Nyt tietokoneesta vain muistot jäljellä. Täplä ja Raita seuraavat tarkkaavaisesti mitä uutta pelirintamalla;) 

Mary Gallen-Kallelan ampiaistossut

Lainasin kirjastosta Anna-Karoliina Tetrin Perinteiset villasukat 2 kirjan (Moreeni, 2019). Alaotsikon mukaisesti kirjassa on suurmiesten, -naisten ja kansalaisten sukkia. Omille puikoilleni pääsi hauskaset Mary Gallen-Kallelan ampiaistossut.
Kirjan mukaan samanlaiset Maryn 1890- luvulla kutomat tossut löytyivät Gallen-Kallelan museosta Tarvaspäästä. Innostuin heti näistä tossuista ja olenkin kutonut niitä jo kolme paria:))
 Lankana Novitan musta ja keltainen Nalle. Ihmeen mukavat jalassa!


Porotokka (tehty 2019)

Porosukkien lankana keskivahva sukkalanka (Novita 7 veljestä, 75% villa 25% polyamidi), mitä olen värjännyt luonnonväreillä. Sininen saatu lupiininkukilla ja kerta kastolla luonnonindigoon, keltainen keltasipulilla, veden vihreä lupiininlehdillä. Lumihiutaleet luonnonvalkoista seiskaveikkaa. Pieni joulukuusi seiskaveikan tummaa vihreää. 
Resorissa 65 silmukkaa, kolme oikein, kaksi nurin neulos. Ennen lummihiutalekuviota on vähennetty yksi silmukka, kuviomallin silmukkaluku 8 silmukkaa. Porokuvion silmukkaluku 16 silmukkaa. Pitkävartisissa kuvioneulesukissa kannattaa valita mallikuviot niin, että silmukkaluku vähenee aina tarvittavien supistusten mukaisesti. Kuusikuvion silmukkaluku 10, joten vähensin pohjekavennuksissa 4 silmukkaa tasaisesti ensimmäisellä keltaisella aina oikein kerroksella. Kuusikuvion jälkeen kavensin taas 4 silmukkaa, jäi 56 silmukkaa. 
Kantapää perinteinen vahvistettu kantapää 28 silmukalla.
Kärjessä sädekavennus, mikä mukautuu hyvin jalan muotoon ja tuntuu miellyttävimmältä kengässä. 
Sisareni rakastaa poroja ja siksi halusin kutoa hänelle poroaiheiset polvisukat. Porojen malliin sain inspiksen Annin inkailijalove blogissaan esittelemistä tyttärelleen kutomista "Taikaporot" sukista. Sukissa oli lennokas poromalli, josta pidin. Sen verran muutin mallikertaa, että kudoin omiin porosukkiini hieman monihaaraisemmat sarvet poroille. Pohjoisissa on satanut tänä syksynä ennätysmäärä lunta, siitä idea lumihiutaleista. Sisareni kuvissa vilahtelee usein myös tykkylumen peittämiä kuusia, joten niitäkin halusin sukkiin. Joulukuussa ollaan juuri siirrytty kaamosaikaan, joten sukkien värimaailma mukailee talvista sinistä hetkeä.  

Kaksi poroa tunturin kupeessa (tehty 2019)

Toki lankoakaan ei voinut jättää ilman sukkia. Miehen jalkaan sopii hieman rauhallisempi kuvio. Kaksi poroa on pysähtynyt ihailemaan taivaantulien leiskuntaa tunturien yllä. Novitan 7 veljestä Polaris sopii oikein hyvin luomaan mielikuvaa revontulista. Vaalean harmaata tunturia vasten tumma poro tulee kauniisti esille vaivaiskoivun siimeksestä. 
Kotilieden käsityölehdessä (8/2019) oli kiva porosukkamalli. Ohjeessa porosukat olivat kudotut ohuemmasta langasta, joten muokkasin hieman mallikuviota seiskaveikkaan sopivaksi. 
Sääreen ulottuvat miesten sukat, resorissa 65 silmukkaa, kuviossa 70 silmukkaa. Resorin 3 o 2 nurin neulos jatkuu kuvio-osan jälkeen nilkassa (65 s) ja jalkapöydän päällä. Kantapää perinteinen vahvistettu kantapää ja kärjessä sädekavennus kuten naisten Porotokka sukissakin. 

Kaksi poroa (2019)

 Innostuin kutomaan enempikin porosukkia. 
Tässä isännälle kutomani sukat.

Polvisukat (tehty 2019)

Tässä polvisukat isolle tytölle, koko 39-40. Ympärys polven alla ja pohkeessa 43 cm, nilkka 30 cm, jalkaterän ympärys 28 cm. Tasapaksuun sääreen sopii parhaiten yksinkertainen pitsikuvio, missä on helppo tehdä huomaamattomasti tarvittavat kavennuksen. Etsin googlettamalla sopivaa mallia ja löysinkin sellaisen tuulamumman blogista klik! Hän on laittanut bloginsa lisäksi sukkamallista ohjeen myös Novitan ekstraideoihin. Tuulamumma on kutonut sukat Nalle-langasta. Itse valitsin sukkiin aivan ihanan Alpaca soft langan Anjalinin lankakaupan klik! runsaasta valikoimasta. Langassa on 62 % villaa, 23 % polyamidia, 15 % alpakkaa. Näihin tosi isoihin polvisukkiin kului lankaa 150 g.
Hieman jouduin muuttamaan malliohjeen silmukkamääriä ja kavennuksia, jotta sain sukista juuri sopivan kokoiset. Mallista poiketen tein myös kantapään ranskalaisena kantapäänä. 
Ohessa mallineulos: 
1. krs: 2 oikein, *3 nurin, 4 oikein*, toista *-* koko kerroksen ajan ja lopuksi 2 oikein
2. krs: kuten ensimmäinen kerros
3. krs: *2 oikein yhteen, langankierto, 3 nurin, langankierto, ylivetokavennus* toista koko kerroksen ajan
4.- 8. krs: neulo kuten 1. kerros.
Kuvassa sukat omissa jaloissani, joten ne näyttävät liian isoilta, koska kokoni 36. 

Sukista tuli tosi keväiset, lanka sopi täydellisesti tähän yksinkertaiseen pitsimalliin. Jätin varmuudenvuoksi vielä langat päättelemättä, jos kuitenkin joutuisin vielä hieman sukan kärkeä muuttamaan. Sukkia on hieman hankala tehdä, jos ei pysty sovittamaan jalkaan kutoessa. Näistä sukista tuli kuitenkin pelkkien mittojen mukaan ihan sopevat saajalleen:))

Köynnössukat (tehty 2018)

Novitan sukkalehdessä on lukuisia hyviä sukkaohjeita. Tässä puikoilla kärjestä aloitettavat köynnösukat, jotka ovat Minna Metsäsen suunnittelemat. Sukan kutominen aloitetaan kärjestä virkkaamalla eniksi 8 ketjusilmukka, joista sitten nostetaan molemmista reunoista kahdeksan silmukkaa puikoille. Ohje on selkeä ja köynnöskuviot hauskoja kutoa. Lankana vaaleanharmaa Nalle.
Jalkaani sukkamalli oli hieman liian kapea pohkeesta, joten tein molempiin sivuihin ylimääräiset pienet köynnökset. Näin sukista tuli vielä kauniimmat, kun pohjelisäysten kohdalla nurjan osuus jäi kapeammaksi kuin alkuperäisessä ohjeessa. Kudoin sukat nuorten hääjuhlaan ja viilenevässä syysillassa ne olivatkin tarpeeseen.

Pitsisukat (tehty 2018)
Ystäväni pyysi minua kutomaan itselleen sisäsukat lyhyellä varrella. Mieleisen mallin hän oli bongannut Ihanat villasukat- lehdestä. Lehden ohje "Pikkuneidin pitsisukat" oli suunniteltu nimensä mukaisesti pienelle neidille, koko 30-31. Ohjeen on suunnitellut Malli Noon knit, Outi Markkanen. 
Ystävälläni on jo hieman suurempi jalka, kokoa 39, joten muokkasin mallia hieman saadakseni sen istumaan reilusti isompiin sukkiin paremmin. Kantapää neulotaan lyhennetyin kerroksin. Sukat näyttävät hieman hassuilta näin, mutta
jalassa ne olivat todella hyvän näköiset. Ystäväni oli niihin todella tyytyväinen.

Saga- palmikkosukat (tehty 2018)
Palmikkoneulosta on hauska kutoa ja sukkiinkin palmikko sopii niin hyvin. Tämä mallikin löytyy Novitan sukkalehdestä. Suunnittelija Annika Erkkilä. Käytin lankana Novitan heleänkeltaista seiska veikkaa.
 Malli oli hivenen kapea pohkeeseeni, joten nämä sukat sai tyttäreni.
Itselleni kudoin sitten hieman suuremmat eli tässäpä sekä tyttären että äidin palmikkosukat:))

Revontulimalli
Perinteinen revontulimalli on lähtöisin Ruotsista. Malli levisi Suomeen 1950-luvulla ja siitä tuli yksi suosituimmista kirjoneulemalleista, jonka suosi on edelleen kiistaton. Novitalle sen on suunnitellut ainakin Arja Viitala. Mallin päävärejä voi muunnella mielensä mukaan, perinteisesti pohjavärinä on käytetty luonnonvalkoista ja kuvioihin kirkkaita värejä, keltaista, punaista, sinistä tai mustaa, vihreää.
Voin sanoa, että olen kutonut revontulineuleita koko ikäni, puseroita, pipoja, lapasia ja sukkia. Rakastan tätä mallia, osaksi varmaan siitä syystä, että sukujuureni äidinpuolelta löytyvät Vaarankylästä Pikku-Syötteen rinteiltä.

Hiihtosukat (tehty 2019)
Perinteiset hiihtosukat ovat kääntövartiset, näin lumi ei pääse niin helposti monoihin. Harrastan umpihankihiihtoa, joten kudoin sukanvarsista vielä hieman tavallista pidemmät. Jotta kengänpäälle taitettava varren osa on riittävän leveä loin 72 s. Lankana Novitan seiskaveikka. Sukan suu aloitetaan kolmella kierreraidalla. 
Vanhoissa Mary Oljen neulekirjoissa on paljon malleja, joissa on käytetty kierreraitaa.  Aiemmin sitä on käytetty paljon enemmän sukkien ja lapsten suihin, mitä nykyisin näkee käytettävän. Siitä saa kauniin ja tukevan resorin neuleeseen.  Kirjassa on hyvä perusohje kierreraidan kutomiseen.
Kierreraidan kutominen voi aluksi tuntua hieman hankalalta, mutta ei kannata säikähtää, sen oppii helposti ja pienen harjoittelun jälkeen kierreraidan tekeminen sujuu jo suht nopeasti. Kierreraita aloitetaan heti kun silmukat on jaettu puikoille ja yhdistetty suljetuksi neuleeksi kutomalla ensimmäinen  ja viimeinen silmukka yhteen. Pitää muistaa aina luoda yksi ylimääräinen silmukka tätä kiinteää ja varsin näkymätöntä yhtymäkohtaa varten.
Nämä ovat lempisukkani. Käytän niitä myös hieman pidempi vartisten nilkkureiden kanssa.



Käytän kutomissani kirjoneulesukissa mieluiten kansanomaisia kuviomalleja ja 100 % Virtain Villassa kehrättyä karstalankaa. Koska karstalanka on melko pehmeää, vahvistan sukan kantapään ja usein myös kärjen ohuella vahvikelangalla. Luon silmukat kahdella langalla Rauhalinnan emännän ohjeen mukaan, näin resorin suusta tulee napakka.

Auringon lomittajat

Täällä olen kertonut miten inspiroiduin suunnittelemaan sukkamallin "Auringon lomittajat". Sukat kudottu no 3 puikoilla 100 %:sta villalangasta. Valkoinen ja ruskea luonnonväristä suomenlampaan villalankaa, keltainen keltasauramolla ja ruskeanpunainen tiikerinkaunosilmällä värjätty. Sukat ovat erittäin lämpimät, kudottu kokonaan kirjoneuleena. Kantapää puolipatenttia, vahvikelankana ohut puuvillalanka, kestävät myös saapassukkina. Design Ilona Winebridge.
Aurinko paistaa, joten auringon lomittajat vapaapäivällä;). Tilaustyö.
Nämä selbu-kuvioiset sukat olen tehnyt pojalleni no 3 puikoilla 2-säikeisestä 100 %:sta lampaanvillalangasta, mustan ja valkoisen suomenlampaan villasta. Kirjoneulemallina käytin Deathflake lapasten kuviointia, mikä on saatavana Ravelrysta. Koska sukkia on tarkoitus käyttää myös saapassukkina, niin käytin sekä kantapäässä että kärjessä ohutta puuvillalankaa vahvikelankana. 

Tyttären sukat on kudottu  2-säikeisestä 100 %:sta lampaanvillasta no 3 puikoilla. Kantapää puolipatenttia Mary Oljen tapaan. Koska sukkia on tarkoitus käyttää saapassukkina, niin käytin sekä kantapäässä että kärjessä ohutta puuvillalankaa vahvikelankana. Pohjavärinä ruskean suomenlampaan villalanka ja raidoituksessa punavyöseitikeillä värjätty villalanka. Design Ilona Winebridge.

Pitsiset unisukat koirankarvalangasta



Sukat on kudottu Ylistaron kehräämön 2-säikeisestä koirankarvalangasta. Langassa on 1/3 koirankarvaa, 2/3 käsittelemätöntä suomenlampaanvillaa. Lanka on angoramaisen pehmeää ja sisältää lampaanvillan luonnollista rasvaa, lanoliinia. Langan pehmeyden vuoksi sukat eivät  kestä kovaa kulutusta saapassukkina, sen sijaan ne ovat erittäin lämpimät ja miellyttävät unisukkina.
Käytin sukkien suunnittelun lähtökohtana perinteistä pitsineulemallia, ohje kirjasta Hanna Jaacks Nyt neulomaan, yksityiskohtaiset ohjeet neulomiseen ja virkkaamiseen, 1986. Unisukkiin sopii hyvin ristiin vahvistettu kantapää ja kärkeen sädekavennus. Puikot no 3. Design Ilona Winebridge. 
Unisukat hieman isompaan jalkaan (38-39) luonnonvärisestä Ylistaron kehräämön koirankarvalangasta. Design Ilona Winebridge.

Töppössukat perheen pienimmille

Töppössukkien alkuperäinen ohje löytyy lehdestä Virkkaus- ja neuletyöt no 3 vuodelta 1944. Päivitettynä samainen ohje löytyy Sari Savikon toimittamasta kirjasta Pienten pukimet. Tämän ohjeen perusteella suunnittelin nämä kohokuvioiset ja kirjaillut töppössukat Kukkakedolla.
Kukkakedolla töppössukat on kudottu 100 % villasta (Novita Wool). Koko 22-23.

Junasukat pienille lapsille
Junasukat on kudottu Ylistaron kehräämön koirankarvalangasta. Koirankarvalanka on 1/3 koirankarvaa, 2/3 käsittelemätöntä suomenlampaanvillaa. Sukat ovat erittäin lämpimät, pehmeät ja mallinsa ansiosta pysyvät hyvin jalassa. Perusohjeen sukkiin löydät Taito Etelä-Pohjanmaan Vauvan sukka. Ohjeessa on myös koskettava tarina sukkaohjeen synnystä. Itse olen myös lapsena kuullut tätä tarinaa kerrottavan ja äitinikin on ko. mallilla kutonut näitä nykyisin junasukiksi kutsuttuja lasten sukkia. Sukat on hauska kutoa ja mallia on helppo vaihdella tilanteen mukaan. Perusmallin sukkiin kuluu noin 50- 60 g lankaa, hieman pidempi vartisiin 70- 80 g.
 Nämä valkoiset junasukat lämmittävät jo pikkukaverin jalkoja:))
Myös nämä kaksi paria jo löytäneet sopivat pikkujalat:))

Junasukkia alpakkalangasta


Kudon junasukkia myös erivärisistä alpakka- ja merinovillalangoista. Nämä pinkit sukat olen kutonut 2½ puikoilla Dropsin alpakkalangasta.

Junasukat aikuisille koirankarvalangasta

Malli sopii hyvin myös aikuisten unisukkiin.

LAPASET

Käytän kutomissani kirjoneulelapasissa mieluiten kansanomaisia kuviomalleja ja 100 % Virtain Villassa kehrättyä karstalankaa.  Vanhoissa kinnasmalleissa on tavallisimmin sekä kintaan pääli- että kämmenpuoli kuvioinniltaan samanlaiset ja peukalo on kudottu ilman peukalokiilaa. Mielestäni peukalokiilalla levennetty lapanen istuu paremmin käteen ja on myös kestävämpi, joten kudon lähes aina lapaseen peukalokiilan. Lapasen resorin aloitan usein joko kierreraidalla tai kudon alkuun kolme kerrosta aina nurjaa. Kutoessani lapasiin kirjoneulejoutimen, luon silmukat kahdella langalla.

Sitruunaperhoset


Lapaset kudottu 2-säikeisestä luonnonväreillä värjätystä 100 % villalangasta. Vihreä värjätty korpipaatsaman marjoilla ja keltainen keltasauramolla. Kuvio Eeva Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia (1953) kirjasta n:o 95 Kotka. Alkuperäisessä mallissa värit musta ja valkoinen ja silmukkaluku 60. Sitruunaperhoset kudottu lähes alkuperäisenmallin mukaan, kämmenpuolen kuviointina Vuoksenrannan kintaan ruutumalli, peukalo yksivärinen vihreä, kärki keltainen. Naisten koko.

Imiääsenlehdet



Lapaset kudottu 2-säikeisestä luonnonväreillä värjätystä 100 % villalangasta. Punaoranssi lanka värjätty verihelttaseitikin lakeilla, vihreä vyöhykeorakkailla. Apilanlehti kuvio Eeva Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia (1953) kirjasta N:o 81 Jalasjärvi imikääsen- eli apilanlehti. Alkuperäisessä mallissa pohjavärinä vaaleanruskea, kuviot tummanruskeat. Mallissa käytetty hyvin ohutta lankaa, silmukkaluku 76 s. Jätin lehtikuvion molemmista reunoista yhden silmukan pois sekä viiden silmukan pylväskuvion. Loin 48 silmukkaa, mikä riittävä naisen lapasiin käyttämälläni langalla.

Revontulimalli
Revontulilapaset (tehty 2019)
Näiden pitkävartisten hiihtolapasten suussa on perinteinen kierreraita. Lapaset on tarkoitus käyttää aina sisälapasten kanssa, joten ne ovat hieman normaalia suuremmat. Kämmenosaan ja peukaloon  olen käyttänyt "linnunsilmäsiä", yksinkertaisinta kuviota, millä saadaan lämmin neulos. Näin pitkävartisiin lapasiin, mitkä puetaan anorakin hihan päälle, on hyvä tehdä myös reikäkerros kurenyöriä varten.  

Revonkipunat 
Ihmisten mieliä kiehtovista revontulista on kerrottu aikojen saatossa monia syntytarinoita, yhden niistä haluan tallettaa myös vanhan revontulet kuviokudinmallin pohjalta sommittelemiini "Revonkipunat" lapasmalliin. Kudon lapasia tilaajan toiveiden mukaan erisävyisinä. Täältä, Ilmatieteenlaitoksen sivustolta, löydät lisää tulikettutarinoita. 
Lapaset kudottu 2-säikeisestä 100 % suomenlampaan villalangasta. Valkoinen luonnonväristä, sininen morsingolla, vihreä korpipaatsaman marjoilla, keltainen keltasauramolla ja harmaanvihreä vyöhykeorakkailla värjätty. Design Ilona Winebridge.
Lapaset kudottu 2-säikeisestä 100 % suomenlampaan villalangasta. Langat luonnonväreillä värjättyjä: harmaanvihreä vyöhykeorakkailla, vihreä raparperinjuurella, sininen morsingolla, sinapinkeltainen tiikerinkaunosilmällä ja oranssinpunainen kaksoisvärjätty, ensin punavyöseitikillä, päällevärjäys krappijuurella. Design Ilona Winebridge. 

Taivaan kannattelijat


Näissä miesten lapasissa olen käyttänyt 2-säikeistä luonnonväreillä värjäämääni villalankaa. Lapasten saaja valitsi itse värit lapasiinsa: pohjaväriksi harmaanvihreän erilaisilla orakkailla  (eniten vyöhykeorakkaita) värjätyn ja kuvioväriksi punaisen punavyöseitikeillä ja krappijuurella kaksoisvärjätyn langan.
Sain syksyllä lahjaksi Sukupolvien silmukat kirjan (2014, Maahenk Oy), jossa oli ohje Hiitolan Haapalahdesta kotoisin olleen Alina Vihavaisen jäämistöstä löytyneisiin kirjoneulelapasiin, jotka kirjassa ovat saneet nimekseen Alina-mummon aarre. Lapasten selkäpuolen kuvio perustuu perinteiseen hannunvaakunaan eli käpälikköön. Tavallaan kuvioon on neulottu kaksi hannunvaakunaa rinnakkain niin, että päällekkäin menevä neljäs silmukka on jätetty pois. Kuviona hannunvaakuna on ikivanha ja hyvin mielenkiintoinen. Itse pidän eniten näkemyksestä, minkä mukaan hannunvaakunan neljä silmukkaa kuvaavat neljän ilmansuunnan henkiä, jotka kannattelevat taivaankantta maan yllä. Jokainen meistä näkee lähes päivittäin hannunvaakunan hieman arkisemmassa merkityksessä, kulttuurinähtävyyttä kuvaavassa liikennemerkissä!
Käytin kutomieni lapasten kuviomallina lähes yksyhteen em. lapasten neuleohjetta kämmeosan osalta. Ohjeesta poiketen kudoin lapasten suun  kirjoneulejoustinta 2 o 2 n  ja peukalokiilan Seiskarin kintaan tapaan.

Turkulaisten ei tarvitse enää pelätä, että taivas putoaa niskaan, sillä nämä valkoisesta ja mustasta lampaanvillalangasta kudotut "taivaan kannattelijat" matkasivat Turkuun;)

Vuoksen rannoilta

Näissä naisten lapasissa olen käyttänyt 2-säikeistä  luonnonväreillä värjäämääni villalankaa. Lapasten saaja valitsi itse värit lapasiinsa: pohjaväriksi teräksenharmaan samettijaloilla värjätyn ja kuvioväriksi ruskeankeltaisen tiikerinkaunosilmillä värjätyn langan. Lapasten kuviointi jäljittelee Vuoksenrannan kintaan kuviointia. Perinteisen Vuoksenrannan kintaan  suu osaa koristaa koukkuniekka kuviointi, itse kudoin suuosan kirjoneulejoustinta 2 o 2 n. 


Lapasten tilaaja valitsi itse värit lapasiinsa: pohjaväriksi siniharman mäkikuismalla värjätyn ja kuvioväriksi punaisen verihelttaseitikin lakeilla värjätyn langan. 


Dominolapaset 

Nämä dominolapaset on kudottu luonnonväreillä värjätystä 2-säikeisestä lampaanvillalangasta. 

Koirankarvalapaset

Nämä tilaustyönä tekemäni lapaset kudoin Ylistaron kehräämön 2-säikeisestä koirankarvalangasta kirjoneuleen tapaan kahdella langalla. Lapasten sisäpuoli on karstattu, mikä lisää vielä niiden lämpimyyttä. Design Ilona Winebridge.

Rukkaslapaset, iso miesten koko

Lapaset on naapurin mamman kutomat harmaasta villalangasta. Neulahuovutin lapasiin pikku varsat mustan suomenlampaan villalla. Tilauksesta kudon perinteisiä yksivärisiä rukkaslapasia. 

Lovikkalapaset

Alukuperäinen Lovikka-lapasten malli on peräisin pohjois Ruotsista. Lue lisää käspaikan sivustolta  Pohjoista käsityökieltä

Kudon lovikkalapaset kuusinkertaisesta villahahtuvasta eli kerin kolme hatuvakiekkoa yhdelle kerälle. Lovikkojen kutomisessa kannattaa käyttää paksuja puikkoja, no 6-7. Nämä lapaset kudoin no 5 puikoilla, kun saatavilla mökillä ei sattunut olemaan isompia. Hahtuvakiekot ostan Virtain Villasta. Koristeluun käyttämäni villalangat olen itse värjännyt luonnonvärein: keltainen kanervalla, vihreä mesiangervolla ja vaalean ruskea kessulla. Kuvioinnin teen tilaajan toiveiden mukaisesti eri väreillä.

Kissalapaset

Lapaset on kudottu no 6 puikoilla nelinkertaisesta hahtuvalangasta (kaksi hahtuvakiekkoa keritty yhdeksi keräksi). Huovutin lapaset kevyesti 40 asteen lämmössä pesukoneessa. Kissan neulahuovutin lapasiin vasta konepesun jälkeen. Käytän neulahuovutuksessa itse karstaamiani ja luonnonväreillä värjäämiäni villoja. Täällä villojen väri vaihtoehtoja. Tämän mustan villan olen myös itse kerinnyt keväisestä karitsasta. Käsittelemätön villa huopuu hyvin helposti.

Rannekkeet, kämmekkäät

Kielojen aikaan 

malliston rannekkeet kuvaavat kevään edistymistä. Kielonlehdet rannekkeissa käytän perinteistä pitsineulemallia (ohje kirjasta Hanna Jaacks Nyt neulomaan, yksityiskohtaiset ohjeet neulomiseen ja virkkaamiseen, 1986). Kielot rannekkeissa lehdet jo täydessä mitassa ja kielonkukat nupuilla. Kudon rannekkeet luonnonväreillä värjätystä 2-säikeisestä 100 % villalangasta.

Kielonlehdet 

Lanka värjätty sienillä (kitkerälahokas, purppuravalmuska ja hiukan verihelttaseitikinlakkeja). Resoreissa helmineulos. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.

Kielot

Lanka värjätty samettijaloilla. Resoreissa helmineulos, huomaa kämmenpuolen pieni sudenkorento. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.

Kukkivat kielot (tehty 2017)

Rannekkeet kudottu paatsamanmarjoilla värjätystä 100 % 2-säikeisestä lampaanvillalangasta. Mallineuleena käytin Haapsalun shaalit Pitsin aatelia (Minerva 2016) kirjasta Silvia 1 neuletta.

Tulppaanien aikaan

Kevät ja tulppaanit inspiroivat suunnittelemaan tämän rannekemallin. Kudon rannekket luonnonväreillä värjätystä 2-säikeisestä 100 % villalangasta. Näiden perinteisten pitsineulemallien perusohjeet löytyy kirjasta Mary Webb, 2011, Pieni suuri Neulekirja, Minerva kustannus Oy. Kirjassa on ohjeet yli 300 malliin. Rannekkeissa olen käyttänyt kahden eri pitsikuvion mallia  hieman muokaten rannekkeeksi sopivaksi.
 Lanka värjätty mäkikuismalla. Resoreissa helmineulos. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.
Lanka värjätty tiikerinkaunosilmällä. Resoreissa helmineulos. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.
Lanka värjätty verihelttaseitikeillä. Huomaa pieni sudenkorentokuvio ranteen puolella. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.

Sudenkorennot

malliston rannekkeet kudon joko 2-säikeisestä 100 % villalangasta tai Ylistaron kehräämön 2-säikeisestä koirankarvalangasta (1/3 koirankarvaa, 2/3 käsittelemätöntä suomenlampaanvillaa), lanka on angoramaisen pehmeää ja sisältää lampaanvillan luonnollista rasvaa, lanoliinia.
Kapeat rannekkeet kudottu Ylistaron kehräämön koirankarvalangasta, lanka värjätty vyöhykeorakkailla. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.
Rannekkeet kudottu luonnonvärisestä Ylistaron kehräämön koirankarvalanka. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.
Rannekkeet kudottu tiikerinkaunosilmänkukilla värjätystä Ylistaron kehräämön koirankarvalangasta. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.
Rannekkeet kudottu korpipaatsamanlastuilla värjätystä Ylistaron kehräämön koirankarvalangasta. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.
Rannekkeet kudottu keltasauramolla värjätystä 100 % villalangasta. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.

Rannekkeet kudottu Ylistaron kehräämön koirankarvalangasta, värjätty mesiangervolla. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.

Kämmekkäät

Lyhyet kämmekkäät kudottu luonnonväreillä värjätystä 100 % villalangasta, vasemmanpuoleiset verihelttaseitikeillä, siniset morsingolla ja oikeanpuoleiset, kokenillilla. Kämmekkäät isot, puetaan käsineiden päälle. Design Ilona Winebridge.
Pitkät kämmekkäät kudottu 3-säikeisestä 100 % villalangasta. Vasemmanpuoleiset oranssit värjätty krappijuurella ja oikeanpuoleisten sininen lanka morsingolla ja oranssi krappiujuurella. Kämmekkäät isot, puetaan käsineiden päälle. Design Ilona Winebridge.

Raidat kämmekkäät on ensin kudottu ja aina oikein kudotun neuloksen päälle on virkattu puolipylväsrivit. Miesten koko. Katso tarkemmat tiedot Virkkuukoukulla tehtyä-sivustolta.

Myssyt, pipot &hilkat pikkuväelle ja aikuisille

Hiihtopipo 

Revontulimalli (tehty 2019)
Perinteinen hiihtopipo kudotaan kauttaaltaan kaksinkertaisena, joten se on pakkasellakin lämmin. Se pitää myös tuulta melko hyvin, koska itse asiassa se on alaosastaan nelinkertainen ja vain yläosastaan kaksinkertainen. Lanka Novitan seiskaveikka.
Kudoin hiihtopiponi sisäosan sammaleen vihreällä. Halutessaan pipoa voi käyttää myös nurinpäin käännettynä.

Yksinkertainen revontuli pipo (tehty 2019)
Leudoilla ilmoilla tai toisen pipon kanssa pidettävä yksinkertainen pipo. Pipon alareunassa pykäreunus. Mielestäni hiihtopipossa tulee aina olla pieni tupsu:))

Vauvanhilkat

Vauvan ensipäähineeksi on perinteisesti kudottu suloisen pehmeästä villalangasta hilkka. Kolme rivissä olevaa hilkaa olen kutonut merinovillasta (Novitan Wool  ja SandnesGarn babyull lanett superwash). Hilkka puetaan yleensä kypärämyssyn päälle, merinovilla ei kutita vauvan herkkää ihoa, joten sen voi lämpimällä ilmalla pukea ilman aluspäähinettäkin.
Vauvan kesäpäähineeksi puuvillalangasta kudottu hilkka.
ps kuvien taustalla Frykstradin prinsessa toukkokuun

Yksitoista terälehteä

Mielestäni luonnonväreillä värjätyt langat sopivat erityisen hyvin kirjoneuleisiin. Tämän myssyn kutomiseen innostuin selaillessani kirjastossa Susan Anderson-Freedin kirjaa Uudet Pohjoismaiset kirjoneuleet (2013, Minerva Kustannus Oy).  Muokkasin  kirjan mallia "Kaksitoista terälehteä" omaan lankaani sopivaksi vähentämällä kuvioiden ja kuviolankojen määrää. Monia aito villalanka kutittaa, joten kudon lähes aina myssyn joustinosaan taitteen. Taitteen sisäosan kudon joko merino- tai alpakkalangasta. 
Myssy kudottu ohuesta 2-säikeisestä 100 % villalangasta, taitteen sisäpuoli merinovillaa, 2½ pyöröpuikoilla. Villalanka luonnonväreillä värjättyä: vihreä paatsamanmarjoilla, violetinharmaa samettijalalla ja viininpunainen kilpikirvalla (kokenilli). Myyty.  
Tämän myssyn pehmeän lämpimät sävyt ja kuviointi miellyttivät asiakasta kovin, oma päässä ollut perulaiskuvioinen pipo vaihtui oitis luonnonväreillä värjättyyn myssyyn. Myyty. 

Raitapippo luonnonvärein

Reilun kokoinen tupsupipo keväthangille.

Kypärämyssy

Myssy kudottu Novitan Silmu ja Myboshi langasta kahdenkertaisella langalla. Langat 30 % villaa, 70% akryyliä, Myssy on lämmin ja suojaa hyvin korvia. Varastossa yksivuotiaan koko. Kuvan myssy leikki-ikäiselle, myyty. 
Malli sopii hyvin myös isommille lapsille tai miksei myös leikkimielisille aikuisille.

Piippamyssy korvaläpin

Myssy kudottu Drops Alpaca Boucle mix (80 % alpakka, 15 % villa, 5 % polyamidi) ja Alpaca (100 %) langasta. Kuvan myssy naisten kokoa. Malli sopii erittäin hyvin meille "tasapäisille" piippansa ansiosta;)
Varastossa myös yksivuotiaan koko vaalean beesinä.

Patamyssy korvaläpin

Myssy kudottu Drops Alpaca Boucle mix (80 % alpakka, 15 % villa, 5 % polyamidi) ja Alpaca (100 %) langasta. Kuvan myssy naisten kokoa. 

Leveäraita

Tämän tupsupipon tummanruskea raita on kudottu MyBoshi (30 % villa, 70 % akryyli) langasta ja muut raidat Novitan Kelo langasta (50 % villa, 50 % akryyli). Vaikka lanka onkin paksua, niin sen yksinkertainen neulos päästää tuulen läpi, joten sitä on hyvä käyttää kylmemmällä ilmalla kypärähatun päällä. Myssy leikki-ikäiselle.
Tämän pipon tummanruskea raita kirjoneulejousteessa MyBoshi (30 % villa, 70 % akryyli) lankaa ja muuten Novitan Keloa (50 % villa, 50 % akryyli). Myssy sopii hyvin pidettäväksi välikausi päähineenä kun ei ole kovin kylmää. 
Myssy kudottu kokonaan MyBoshi (30 % villa, 70 % akryyli) langasta. Myssy sopii hyvin pidettäväksi välikausi päähineenä kun ei ole kovin kylmää. 

Makkaramyssy

Myssy kudottu Novitan Nalle Taika (75% villa, 25% polyamidi) ja Rose mohair (65% akryyli, 35% mohair) langoista. Miellyttävän pehmeä ja lämmin, sopii läpi talven pidettäväksi.

Palmikkopipo

Pipo on kudottu 4 mm:n puikoilla 100 %sta villalangasta. Lanka on värjätty mesiangervolla. Malli on ns omasta päästä oleva eli peruspalmikkopipo, joita olen kutonut vuosikymmenet.

Tämän pipon olen huovuttanut kevyesti peskukoneessa 40 asteen lämpötilassa, ei linkousta.


Varastossa pieni erä erikokoisia palmikkopipoja luonnonvärisestä tai kasvivärein värjätystä 100 % villalangasta kudottuna myös ilman huovutusta. 



Huivit

Tupsullinen kolmiohuivi

Tämä reilun kokoinen kolmiohuivi sopii hyvin pidettäväksi myös hartianlämmittimenä. Kudottu Drops Big deligh (100 % villa) ja Novitan Rose mohair (65% akryyli, 35 % mohair) langoista.

Pieni kolmiohuivi  kudottu kahdella langalla Drops Big deligh (100 % villa) ja Novitan Rose mohair (65% akryyli, 35 % mohair). Mohair antaa mukavaa pörröisyyttä neuleeseen.
 Lankana Novita Kaiku (75% villa, 25% polyamidi) ja Rose Mohair (65% akryyli, 35% mohair).
Malli sopii pidettäväksi myös hartianlämmittimenä.

Hartian lämmittimet

Revontuli hartianlämmitin (tehty 2019)
Tämä hartianlämmitin on suunniteltu pidettäväksi anorakin päällä. Nyörillä on helppoa säätää kaula-aukon suuruutta. Perinteinen revontulikuvio sopii hyvin hiihtoasuun.
Alaosassa kaksi oikein kaksi nurin resori, mikä joustaa mukavasti ja saa lämmittimen istumaan hyvin olkapäille. Lankana Novitan seiskaveikka.

Kaulurimallinen revontuli hartianlämmitin (tehty 2019)
Revontulikauluri on tarkoitettu pidettäväksi takin alla. Siinä on kaunis nirkkoreunus, joten kyllä se sopii pienikokoisella myös takin päälle hyvin. 
Korkea kaulus on leudolla ilmalla ja sisätiloissa turhan lämmin. Tässä kaulus on mahdolista avata. Sammalen vihreät, sarkanappien tyyliset napit sopivat siihen täydellisesti.

Hartianlämmitin

Malli yksinkertainen suorakaide, mikä napin avulla helposti kiinnitettävissä eritavoin hartioille. Lankana Drops Big delight (100% villa).
Hartioille solmittava malli. Lankana Drops Big delight (100% villa). Myyty



 Tuubit

Ylellisen pehmeä kauluri Ruukin kehräämön alpakkavillasta. Myyty.
Ylellisen pehmeä kauluri Ruukin kehräämön alpakkavillasta. Kauluria voi pitää myös hartioille kiedottuna.

Kaulahuivit

Triinu-huivi (tehty 2019)

Löysin kirjastosta vuonna 2010 julkaistun Nancy Bushin kirjoittaman kirjan Pitsihuivit neuloen Kauneimmat virolaiset pitsimallit - kirjan. Aiemmin olin ohittanut nämä pitsikirjat, kun en ajatellut koskaan kutovani mitään näin ohuista langoista. Yli odotusteni onnistunut hääpuku projektini sai minut kuitenkin innostumaan myös ohuista pitsineuleista:))
Kirjassa oli toinen toistaan kauniimpia pitsimalleja. Niistä kuitenkin mieluisin oli tämä Triinu-huivi. Tässä huivi juuri kevyesti pestynä Marseille-saippualla. Pingoitin huivin kiinnittämällä sen superlonalustaan nuppineuloilla pitsireunan jokaisen kärjen kohdalta. Pingoituksen jälkeen huivi oli 28 cm leveä ja 120 cm pitkä. Tein tarkoituksella huivista ohjetta lyhyemmän, koska näin se sopii paremmin takinalla pidettäväksi kaulaliinaksi. Huivin oli määrä valmistua ystävälleni jo joululahjaksi, se valmistui kuitenkin vasta ystävänpäiväksi:))
Langan tilasin Kanadasta www.shelridge.com, Sheldrige Yarns, Farm Soft Touch Lace-lanka, ruoste Rust. Lanka on 100 % merinovillaa, noin 455 m/50 g.
Tilasin kaksi vyyhteä. Näin ohut lanka on parasta keriä vyyhdinpuulta kartiolle. Säästän aina langoista jäävät erikokoiset kartiot, koska niitä aina tarvitaan näitä ohuita vyyhtilankoja varten.  

Triinu-huivi mummolle (tehty 2018)
Syyslomalla oli hyvää aikaa kutoa mummolle joululahjaksi kaulahuivia.

Triinu-huivi on juuri sopivan levyinen hartioita lämmittämään, mutta ei silti jää ikävästi selän ja pyörätuolin väliin. Mummo tykkäsi kovin saamastan huivista:)) 

Röyhelöhuivi
Huivi kudottu 4 mm puikoilla, lankana hollantilaisen Lammy Yarnsin Cascade lanka 96 % akryylia, 4 % polyesteriä. Vyyhti painaa 150 g ja siitä saa kudottua yhden huivin.
Huivi on kudottu aina oikeaa numero 10 puikoilla Katia BOLIVIA langasta, 48 % bambua, 44 % villlaa 8 % akryylia. Lanka oli miellyttävä uusi tuttavuus. Myyty.

Kaulahuivit Midara Luxury huivilangasta

Midara Luxury lanka on 80 % akryylia, 20 % villaa. Vyyhti painaa 150 g ja siitä saa tehdyksi yhden reilun kokoisen huivin. Puikko suositus 4-6 mm.  Huivit on kudottu 4 mm puikoilla.


Tässä hivenen kapeammassa pitkässä huivissa on käytetty 7 silmukkaa kerroksessa koko työn ajan.

 Kaulahuivit  Wendy frills huivilangasta

Wendy frills lanka on 85 % akryylia, 15 % polyesteriä. Vyyhti painaa 150 g ja siitä saa tehdyksi yhden reilun kokoisen huivin. Puikko suositus 4-6 mm.  Huivit on kudottu 4 mm:n puikoilla. Ostan lankaa Alman Puodista, aivan ihastuttavasta salolaisesta lankaliikkeestä . Ohje huiviin löytyy lankavyyhden kääntöpuolelta. Itse usein muutan hiukan ohjetta tilanteen mukaan. 



Lyhyissä huiveissa kudon usein huivin päät hieman levemmäksi kuin keskiosan. Näin se istuu mielestäni kauniimmin. Huivi toimii hyvin pienikauluksisen takin "turkiskauluksena"  muuttaen takin ilmeen täysin.



Puserot, liivit, bolerot

Miesten neuleliivi

Mallin tähän sivuttain kudottavaan liiviin olen löytänyt vuoden 1972 Suuri Käsityökerho lehdestä. Mielestäni sen yksinkertainen pystyraidoitus ja hillityt värit sopivat erinomaisesti suomalaisen miehen pukeutumistyyliin. Kudon liivit 2- tai 3- säikeisestä karstalangasta (100% villa). Useimmiten teen liivin takaosan alkuperäisen ohjeen mukaisesti yksivärisenä kuten resoritkin. Muutamaan tilattuun liiviin olen asiakkaan toivomuksen mukasesti kutonut myös takakappaleen pystyraidallisena.
Kudon liivejä sekä syvällä v-kauluksella (sopii erinomaisesti kravatin kanssa) sekä matalammalla kaula-aukolla. 
Kuvan liivi kudottu 2-säikeisestä langasta, resorit ja takakappale luonnonväristä harmaata, raidoituksen punareuskea krappijuurella, vihreä paatsamanmarjoilla, siniharmaa tarhakäenkaalilla ja sinapinkeltainen tiikerikaunosilmillä värjättyä sekä valkoinen luonnonväristä suomenlampaan villalankaa. Koko M.  
Isännän liivin olen kutonut 2-säikeisestä karstalangasta, takakappale ja resorit ruskeaa suomenlampaan villalankaa. vihreä paatsamanmarjoilla (ovat muuten isännän itsenä keräämiä), keltainen kultapiiskulla, oranssinruskea krapilla, viininpunainen kokenillilla värjäämäni langat. Isäntä ei ole kravattimiehiä, joten v-kaulus ei ole kovin syvä. 

Villajumpperit


Perheemme miesväelle olen kutonut irlantilaiskuvioiset villajumpperit.  Käytän mielelläni inspiraation lähteenä äidiltäni perittyjä käsityölehtiä. Vuoden 1983 lehdessä oli upeita ohjeita klassikkoneuleista. Poikani oli toivonut joululahjaksi villajumpperia, mutta en ehtinyt sitä joulun alla kutomaan. Hän ihastui myös löytämääni malliin, mutta valitsi perinteisen kellanvalkoisen värin tilalle vaalean ruskean (meleerattu) Novitan 7 Veljestä langan. Irlantilaiskuvioilla on omat tarinansa esim. timanttiruutu kertoo menestyksestä ja vauraudesta, palmikot kalastajien köysistä. Minulla on tapana muuttaa aina malleja oman näköisiksi. Nyt kudoin perinteisen poolokauluksen sijaan puunapeilla varustetun yksinkertaisen kauluksen. Samanlaisen jumpperin sai sitten myös esikoisemme ja isäntä.

Bolero


Pitsipusero


Tyttärelleni kudoin puuvillalangasta sekä pitkähihaisen puseron viileisiin kesäiltoihin että boleron yo-juhliin. Molemmat mallit ovat omiani tyyliin "sellaista saa mitä tekee".

Pitsimekko (tehty 2018)

Tykästyin niin Silvia pitsimalliin, että päätin kutoa myös tyttärelleni polvipituisen pitsimekon. 
Löysin Turusta Hassisen kirpputorilta juuri sopivan värisen langan (80 snt). 
Lankaa oli 110 g, joten se riitti juuri mekon kutomiseen. 

Hääpuku (tehty 2018)

Suurin käsityöprojektini on ehdottomasti tämä miniälleni kutoma hääpuku. Olen siitä tehnyt muutamia postauksia blogiini. Ensimmäinen tässä klik!, missä kerron hieman tarkemmin hääpuvun mallista.
Viimeistelin kaula-aukon, hihansuut ja helman virkkaamalla kaksinkertaisella langalla nirkkoreunuksen. Nirkko oli juuri sopiva tähän pukuun.
En rohjennut pestä valmista pukua, vaan tyydyin pelkästään kostuttamaan sen suihkepullolla. Kiinnitin helman täyteen leveyteensä nuppineuloilla. Päälle asetin kostutetun pellavapyyhkeen. Puku sai kuivua pari vuorokautta aloillaan. 
Nuorten hääpäivää vietettiin 22.9.2018. Täältä klik! löydät hääpotretit. Onnistuin yliodotusteni tästä vaativasta, mutta niin mieluisasta työstä.


Pientä mukavaa silmäniloksi ja hyödyksikin

Kännykän suojat

Tyttärelleni tein kännykän suojan 2-säikeisestä valkoisesta ja itse värjätystä (punavyöseitikki-krappijuuri) suomenlampaan villalangasta. Puikot 2½. Malli nuorikolta lahjaksi saamastani neulekirjasta Norjalaiskuviot, 20 uutta ideaa klassikkoneuleista, Eline Oftedal, Gummerus. Tyttäreni suurenpaa iPadia varten lisäsin kirjan perusmalliin 4 s. 
Oma vanha Nokiani sai suojakseen tämän "painonnostaja" suojan. Idean malliin sain uudenvuodenlupauksestani lisätä hieman liikuntaa "allien" sulattamiseksi. 2-säikeinen 100 % suomenlampaan villalanka: punaruskea (raparperi, krappijuuri), keltainen (keltasauramo), vihreä (vyöhykeorakas). Puikot 2½. Design Ilona Winebridge.

Lahjaksi koulupojalle iPad suojus 2-säikeisestä valkoisesta ja mustasta suomenlampaan villalangasta. Puikot 2½. Malli mukailtu Deathflake lapasten kuviomallista, mikä saatavana Ravelrysta

Pääsiäismunien suojia


Pääsiäisminien suojat on kudottu no 3 puikolla yhtenäkappaleena. Heltat ja nokat virkattu 3 mm koukulla. Takarivissä olevat punahelttaiset tiput  sekä eturivissä olevat vihreä ja kelta helttaiset tiput on kudottu aina oikein neuleella Nalle langasta. Herra Kukko kudottu oikealla oikein ja nurjalla nurin koivun kuorella värjätyllä ja  rouva Kananen aina oikein raparperinjuurella värjätyllä 100 % villalangalla.
Munat on vesi- ja neulahuovutettu luonnon väreillä värjätyillä hahtuvilla. Nänä suojat ovat jo löytäneet omnat munat lämmitettävikseen:))

6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa, mukava palaute aina niin lämmittää mieltä:))

      Poista
  2. Oikein kauniita lapasia ja sukkia, kiva nähdä tuotoksiasi. Minulla myös monta asiaa tulossa yhtäaikaa... kunhan niitä taas valmiiksi saan. Mutta hyvää uutta vuotta 2015!

    VastaaPoista
  3. AIVAN UPEITA, todella taidolla ja sydämllä tehtyjä. Tarja Hokanen, Varpalota Unkari

    VastaaPoista